Optakt: Schweiz Rundt 2024

Thumbnail
Foto: A.S.O./Maxime Delobel

Tour-feberen begynder så småt at rase, men først skal rytterne klare optaktsløbet Schweiz Rundt, der sidste år blev vundet af danske Mattias Skjelmose.

Det sidste store optaktsløb inden Tour de France, hedder Schweiz Rundt. Det schweiziske etapeløb lever lidt i skyggen af Criterium du Dauphine og er i de senere år endt med at være et etapeløb for de sekundære klassementsryttere.

I 2023 resulterede løbet i en triumf til Mattias Skjelmose, da han blandt andet besejrede Remco Evenepoel og Juan Ayuso. Løbet blev ellers i en årrække domineret af Ineos-holdet, der vandt fire udgaver i streg - med fire forskellige ryttere. Danske Jakob Fuglsang er endt på podiet fire gange, men altså uden at vinde løbet.

Ruten

1. etape: Vaduz - Vaduz, 4,8 kilometer

Schweiz Rundt er ét af de få løb, der bare er vilde med prologer. I al fald sker det jævnligt, at løbet indledes med en prolog, og det er også tilfældet i år, hvor 1. etape altså er en prolog på 4,8 kilometer. Der er ingen højdemeter på etapen. Ruten er formet som en rektangel, så der er fire 90 graders sving på ruten, men ellers er det en strækning, hvor man kan tonse afsted.

Der er ikke så meget mere at sige om den. Rytterne kommer til at klare den relaivt hurtigt, og så er det videre til næste udfordring.

2. etape: Vaduz - Regensdorf, 176,9 kilometer

På 2. etape af Schweiz Rundt får sprinterne deres chance, men som så ofte før, så skal de kæmpe en lille smule for det. Den samlede etape fra Vaduz til Regensdorf er måske ikke den hårdeste, men der er jo immervæk 1934 højdemeter på etapen.

Udfordringen er Regensberg i finalen, der med 3,5 kilometer og 6 % i snit kommer til at udgøre en reel udfordring for nogle sprintere. De fleste bør dog efterhånden kunne overleve en bakke som den, og på én eller anden måde får vi en spurt.

3. etape: Steinmaur - Rüschlikon, 161,7 kilometer

Turen går fra Steinmaur til Rüschlikon på 3. etape af Schweiz Rundt. Etapen er 161,5 kilometer lang og der er små 1600 højdemeter på etapen.

Det er egentligt en relativt nem etape, men finalen er en smule kompliceret, da det går op og ned. Det slutter med et stigende opløb, hvorfor finalen passer bedst til en af de mere eksplosive ryttere. Der er også en række muligheder for at gå i offensiven lidt tidligere.

4. etape: Rüschlkon - San Gottardo, 170,9 kilometer

Efter et par rolige dage i feltet, skal rytterne ud på en hård bjergetape på 4. etape af Schweiz Rundt 2024. Over 170 kilometer skal de klare 3384 højdemeter. Det er ikke alt for meget, men det hænger også sammen med at det meste af etapen er flad.

Men til sidst skal rytterne til San Gottardo. Først skal de hen over Schöllenen (4,5 km - 8 %) og ernæst Gotthardpass (8,1 km - 7,0 %). De to stigninger kommer i forlængelse af hinanden, så det er noget af en hård finale, der venter her.

5. etape: Ambri - Cari, 148,6 kilometer

Bjergene fortsætter i Schweiz Rundt. Etapen her er næsten 150 kilometer lang og har tæt på 3000 højdemeter. Allerede fra starten er der to stigninger, men efterfølgende følger et langt dalstykke, der nok resulteterer i at ingen rigtig gør noget på den første del.

Det betyder at det hele handler om Cari-stigningen til sidst, der er 10,5 kilometer lang og stiger med 8 % i snit. Det er en stigning, der er relativt hård, men eftersom rytterne kommer hen til målstigningen efter et langt fladt stykke, så er det nok begrænset hvor store tidsforskellene bliver.

6. etape: Locarno - Blatten-Belalp, 151,4 kilometer

Der er mulige ændringer på ruten, men den nye profil er ikke udgivet endnu.

7. etape: Villars-sur-Ollon - Villars-sur-Ollon, 118,2 kilometer

Det er en kort, eksplosiv etape, der venter på 7. etape af Schweiz Rundt med sine 118 kilometer. Der er tæt på 3000 højdemeter på etapen.

Etapen starter med Col de la Croix (3,8 km - 9 %) og derefter går det ned og hen til Villars sur Ollon (7,3 km - 8 %), der fortsætter med Col de la Croix (3,8 km - 9 %). Herefter er der en nedkørsel og en flad vej hen til målstigningen villars sur Ollon (7,3 km - 8 %). 

Det er mange stigninger på kort tid.

8. etape: Aigle - Villars-sur-Ollon, 15,7 kilometer

Løbet slutter af med en enkeltstart på Villars-sur-Ollon. Det er stigningen, de også kørte på 7. etape af Schweiz Rundt. Det er dermed en bjergenkeltstart, der starter med omkring 5 kilometers flad vej, inden stigningen tager fat. I snit stiger den med omkring 8 %.

Favoritterne

Forhåndsfavoritten må for mig være Adam Yates (UAE Team Emirates). Briten har hævet sit bundniveau siden skiftet til UAE Team Emites, og han beviste for et år siden, at han står skarpt i disse optaktsløb. Schweiz Rundt passer ham glimrende, og når han samtidigt kommer til løbet flankeret af et stærkt hold, så bør der være muligheder.

Herefter går jeg med Richard Carapaz (EF), der nok også har lidt vrede, han skal have kørt ud. Den olympiske mester er ikke blevet udtaget til et forsvar af titlen senere på året, hvilket har ført til flere X-opslag, hvor han retter sin vrede mod forbundet. Carapaz er på sine bedste dage én af feltets bedste klatrere, og da årets løb samtidigt favoriserer klatrerne, ja, så kan det jo godt ende godt for ham.

Det kan det dog også for Egan Bernal (Ineos). Jeg mangler endnu at se hans topniveau helt på sit højeste, men han har kørt flot igennem foråret. I perioder har han jo nærmest lignet den gamle Bernal. Hvordan reagerer han efter en lille pause? Det bliver sikkert fint nok. Niveauet mellem de tre i front er nok meget jævnbyrdigt.

João Almeida (UAE Team Emirates) stiller også til start, men selvom vi ved, han har et højt niveau og kører godt i Grand Tours, så er det lidt sværere at få topresultaterne i de ugelange etapeløb. Det her løb passer ham dog ret godt, og kan Yates stjæle lidt fokus, så er der bestemt muligheder for Almeida.

Hvis Felix Gall (Decathlon-Ag2r) kan ramme sidste års Tour de France-niveau, så begynder det at blive interessant. Han kan vel næppe bede om en bedre rute end denne. Men selvom Gall har kørt på et fint niveau i år, så mangler han fortsat at bevise, at han har sidste års høje niveau. Det kræves, hvis han vil vinde.

Og så er der danske Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), der vandt løbet for et år siden. Men årets udgave er lidt hårdere, og her er han måske lidt udfordret i forhold til de rene klatrere. Jeg tror, det bliver svært at gentage bedriften.

Der er en række spændende talenter til start i form af Isaac del Toro (UAE Team Emirates), Cian Uijtdebroeks (Visma) og Lenny Martinez (Groupama-FDJ). Martinez er i glimrende form, og jeg er meget spændt på at se ham folde sig ud her mod de bedste. 

I gamle dage havde jeg placeret Enric Mas (Movistar) som én af de ypperste favoritter, men sådan er det bare ikke længere. Spanieren har svært ved at præstere. Han er en dieselrytter, hvorfor et løb som det her ikke passer ham optimalt i forvejen, men niveauet har heller ikke helt været der.

Dossards vinderbud
Adam Yates

Seneste cykelnyheder

Optakt: Schweiz Rundt 2024
Optakt: Schweiz Rundt 2024
Her er danskernes Tour de France-chancer
Her er danskernes Tour de France-chancer
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Kæmpe skifte til UAE
Kæmpe skifte til UAE
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Merlier fik endelig krammet på Milan
Merlier fik endelig krammet på Milan
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Vi bruger få cookies hos dossard.dk. Det er ikke farligt. Men det er nødvendigt for at udvikle dossard.dk. Vi bruger cookies til føre statistik og tilpasse reklamer til vores brugere.