Værsgo Anders Lund: Her er dit hold til OL i Paris

Thumbnail
Foto: A.S.O./Jonathan Biche

Anders Lund overvejer i disse dage hvem der skal have den fjerde og sidste plads på OL-holdet, der skal hjælpe Mads Pedersen til sejr.

Danmarks herrelandshold har fire pladser ved OL i Paris. Her skal rytterne ud på en kuperet, hård rute i Paris' gader. Den danske landstræner, Anders Lund, har allerede udtaget tre ryttere og vil i begyndelsen af juni annoncere den fjerde og sidste rytter.

De tre ryttere er Mads Pedersen, Mattias Skjelmose og Michael Mørkøv.

Mads Pedersen er holdets klare kaptajn, og Anders Lund ser den tidligere verdensmester som én af favoritterne på ruten. Mattias Skjelmose er altid stærk i endagsløb og skal både hjælpe Pedersen i finalen og være et kort, man kan spille ud. Og så er Michael Mørkøv holdets erfarne holdepunkt, der kan gøre sig relevant på den første del af ruten.

Derfor er Michael Mørkøv med

Udtagelsen af Mørkøv har vakt mest opsigt. Rytteren er blevet 39 år, og selvom han stadig er dygtig, var der givetvis en række navne, der var mere relevante at udtage med tanke på ruten i Paris. Men Mørkøv er udtaget fordi det giver en ekstra billet til banelandsholdet, hvor Mørkøv er forsvarende vinder af parløbet. Det kan potentielt give en ekstra OL-medalje, og det hensyn er man nødt til at tage.

- Udtagelsen af Michael sker på baggrund af et hensyn til de samlede danske OL-medaljeambitioner på tværs af cykeldisciplinerne. Men når det er sagt, så har Michael også nogle rigtig gode evner på landevejen, som vi får glæde af i Paris, siger Anders Lund til OL.dk og fortsætter:

- Ved de seneste tre mesterskaber på landevejen har Michael udført et eksemplarisk hjælpearbejde for det danske landshold. Michaels store erfaring og unikke evne til at pilotere sin kaptajn skånsomt gennem et langt cykelløb vil uden tvivl være værdifuldt for Mads Pedersens chancer for at vinde den medalje, vi drømmer om.

Helt optimalt havde man nok haft en rytter med, der kunne være mere relevant i finalen, men Danmark kommer med Mads Pedersen, der bliver én af de store favoritter, og derfor forventes det også, at der leveres arbejde i begyndelsen af løbet. Det bliver Mørkøvs rolle, mens han skal forsøge at agere vejkaptajn. Jeg synes, det giver mening, særligt med tanke på at det giver en ekstra medaljechance, og det er væsentligt, når vi taler OL.

De kæmper om den sidste plads

Danmark har mange stærke ryttere, der kan være i spil til den sidste plads. Der er ingen tvivl om at Danmark er ved at blive en meget stor faktor i cykelsporten, når man ser på de navne, der fortsat er i spil.

Først og fremmest er der Jonas Vingegaard som i 2023 selv åbnede op for at han var klar til at repræsentere Danmark ved OL i Paris. Ruten passer ham ingenlunde, og det er nok en gratis omgang at melde sig klar under de danske faner, men det er også stort at skulle repræsentere sit land ved OL. Jeg ser det dog ikke ske på denne rute.

Så er der Casper Pedersen, der skiftede til Soudal-Quick Step for at blive leadoutrytter, men som efterhånden i højere grad er blevet en del af Remco Evenepoels slæng. Han har kurs mod Tour de France, og kan derfor ende med at stå ret trimmet til OL i Paris, der foregår i tiden efter Tour de France. Men Michael Mørkøv udfylder allerede en del af den rolle, som Casper Pedersen ville kunne levere. Jeg havde udtaget Casper Pedersen til det her løb som den fjerde rytter, hvis banecykling ikke var en parameter, for jeg mener, det er vigtigt med den arbejdshest i begyndelsen af løbet. Jeg ser ham dog ikke få den fjerde billet som tingene er nu.

Hvad med Mikkel Honoré, som kører rundt i Giro d'Italia i øjeblikket? Han er en fornuftig mesterskabsrytter, og når han rammer sit højeste niveau, kan han sidde med i finalerne. Han er dog bare lidt for meget et wildcard. Det er rart at se ham være skarp igen, men der har været langt mellem snapsene. 

Jeg er lidt splittet med Andreas Kron, for der er ingen tvivl om at Kron i topform er en mesterskabsrytter. Med til historien om Kron er også, at selvom han efterlod et godt indtryk i Ardennerne, så udeblev resultaterne, og måske kan det i sidste ende blive hans fald: Anders Lund leder utvivlsomt efter en, der kan sidde med i finalerne, og der mangler Kron fortsat at vise lidt i denne sæson. 

Jeg tror Anders Lunds valg står mellem fire ryttere. Kasper Asgreen, Søren Kragh Andersen, Mikkel Bjerg og Michael Valgren. Og det er ikke et nemt valg.

Kasper Asgreen har haft et par ærgerlige sæsoner, men sluttede sidste sæsons Tour de France af på et vanvittigt højt niveau. Her lignede det at han endelig var tilbage på sit høje niveau, men Asgreen har haft svært ved at følge op på den præstation i 2024. Samtidigt ligner det heller ikke at Tour de France sker, i al fald var han ikke med på højdetræningslejren sammen med Remco Evenepoel i Spanien. Det betyder at Asgreen skal bevise sig på anden vis. Uden beviset tror jeg ikke han får OL-billetten. 

Der er så Søren Kragh Andersen, der på sine bedste dage kører på et meget, meget højt niveau - for eksempel som vist i Eschborn-Frankfurt - mens han andre dage falder igennem. Rammer han én af de magiske dage, er han den dansker, der har det højeste topniveau udover Mads Pedersen og Mattias Skjelmose, men de er selvsagt svære at ramme.

Der er mere stabilitet over Mikkel Bjerg, der også ville være et godt kort til enkeltstarten i OL, da Danmark har to pladser. Bjerg har arbejdet flot hele året og har blandt andet hentet en fjerdeplads i Flandern Rundt. Han har fravalgt Tour de France, fordi han går efter at ramme OL i topform. Når Mikkel Bjerg rammer sine bedste dage, er han én af de absolut bedste hjælpere i hele feltet.

Og så er der Michael Valgren, der for alvor er kommet tilbage efter et slemt styrt, der næsten kostede karrieren. I Giro d'Italia har han for alvor bevist, at han er tilbage på sit højeste niveau. Som Anders Lund udtalte i et Discovery-studie, så er Michael Valgren også en rigtig mesterskabsrytter. Det er de her ryttere, der løfter deres niveau, når de repræsenterer deres land og kører om medaljer.

Der er sandsynligvis flere ryttere med i kampen om at få den sidste VM-billet. Magnus Cort har jeg for eksempel ikke overvejet alverden, for selvom han er uhyre dygtig, så tror jeg ikke på ham, når der kun er fire ryttere med på holdet, og de tre af dem skal kæmpe for at få Mads Pedersen i den bedst mulige position. Det er ikke Corts spidskompetence.

Han bør få pladsen

For mig at se er det primært en kamp mellem Mikkel Bjerg og Michael Valgren efterhånden. Det betyder ikke, at det er en af dem, Anders Lund udtager, men som jeg ser det bør det stå mellem dem. Det er et meget svært valg, og jeg er glad for at jeg ikke er i Anders Lunds sko.

Jeg er tættere på at gå med Mikkel Bjerg end de fleste andre, forestiller jeg mig. Danskeren er en arbejdshest, og han vil kunne arbejde dybt ind i finalen. Han er også et kort til enkeltstarten, ja, men det tillægger jeg ikke den store vurdering her, da det næppe giver en medalje.

Men jeg vælger alligevel til sidst at gå med Michael Valgren. Danskeren fra EF er skarp ved mesterskaber, og han vil i højere grad kunne være en faktor i finalen. Det kan der blive brug for. OL er en taktisk affære, og hvis Mads Pedersen kan have bare én kammerat med i finalen, som kan spilles ud, så ser det godt ud for de danske medaljechancer. Her er chancen større ved at udtage Valgren fremfor Bjerg, der risikerer at ende i en mere dedikeret hjælperolle. 

Planen er at Skjelmose skal være jokeren i finalen, men ved at have to ryttere, der potentielt kan indtage den rolle, giver det Danmark større mulighed i finalen.

Seneste cykelnyheder

Optakt: Schweiz Rundt 2024
Optakt: Schweiz Rundt 2024
Her er danskernes Tour de France-chancer
Her er danskernes Tour de France-chancer
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Kæmpe skifte til UAE
Kæmpe skifte til UAE
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Merlier fik endelig krammet på Milan
Merlier fik endelig krammet på Milan
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Vi bruger få cookies hos dossard.dk. Det er ikke farligt. Men det er nødvendigt for at udvikle dossard.dk. Vi bruger cookies til føre statistik og tilpasse reklamer til vores brugere.