Optakt: Amstel Gold Race 2024 Ladies

Thumbnail
Foto: Melvin Bertelkamp

Jubilæuemsudgaven af Amstel Gold Race skal køres på søndag med et væld af spændende kandidater, som kan vinde løbet.

Amstel Gold Race var godt på vej til at blive en af klassikerne på kvindernes løbskalender, da de startede tilbage i 2001. Logistiske hensyn og en lidt for hård arbejdsuge op til gjorde, at det, på trods af en spændende rute, ikke rigtig kan betragtes som værende en klassiker. De droppede nemlig at afholde løbet allerede i 2003. Men ligesom vi havde sat et stykke på med Brahm på for at fremkalde tårerne - måske Horn Trino in E flat, Op. 40 - så var de tilbage igen. I 2017 genopstod løbet. Jovist, Holland Hills Classic smagte utrolig meget af Amstel Gold Race, men det var ligesom, hvis konen kommer hjem med en Kløver-koldskål. En tynd omgang. Nu er den ægte vare her altså, og i dag skal vi se frem mod den 10. udgave af det fantastiske løb. 

Hvis du ellers først havde tænkt dig at tænde for TV'et på søndag, når mændene begynder at cykle, så begår du en kæmpe fejl. Spændingen i Amstel Gold Race skal findes hos et meget åbent kvindefelt, og så kan Mathieu van der Poel få lov til at køre 50 km solo hos mændene. 

Ruten

Der er lavet en ændring til årets løb, som giver fornyet spænding. Løbet er blevet gjort 30 kilometer længere, så vi nu er over den mytiske 150 km-grænse. I år skal der tilbagelægges 160 km, hvilket er til stor glæde for rytterne selv, men også tilskuerne. Der kommer helt sikkert til at blive åbnet inden Cauberg, men spørgsmålet bliver, om hullet mellem Belemerberg og Cauberg er for stort på sidste rundtur, så det bliver umuligt at lave et afgørende hul før Cauberg - faktisk på grund af ændringen. Sådan ser arrangørerne ikke på det.

 


Løbsdirektør Leontien van Noorsel udtaler om ændringerne:


- For at sikre os at kvindernes Amstel Gold Race ikke bare handler om den sidste Cauberg-stigning, så har vi lavet nogle strategiske ændringer. Efter Bemelerberg på den sidste omgang, så drejer ruten til venstre hen mod en smallere vej, som gør klar til nedkørslen af Daalhemerweg før den sidste gang på ad Cauberg. Vi håber på et tidligere udfald i finalen og giver de offensive ryttere en bedre chance for succes - en effekt vi har observeret i mændenes løb, og som vi håber at kunne reproducere med kvinderne.


Hvem vinder løbet?

Et utrolig stærkt felt stiller til start i Amstel Gold Race, og det er næsten umuligt at forudsige, hvordan det kommer til at forløbe sig. Flere af de stærkeste ryttere bruges som taktiske brikker, der kan blive spillet ind på flere forskellige måder. Det gør det også ekstra spændende at følge. 


Når der skal analyseres, hvem der kan vinde Amstel Gold Race, så er det nærliggende at starte med SD Worx-Protime. Det er som regel det bedste sted at starte. De kommer med Demi Vollering, Lotte Kopecky og Lorena Wiebes. Hvis vi skal starte med den forsvarende mester og hende, som sidste år lavede et hattrick i Ardennerne, Demi Vollering, så er det hende, som der officielt bliver kørt for hos SD Word-Protime. SD Worx-Protimes strategi kan meget vel være, at de vil forsøge at holde Wollering og Kopecky med i favoritgruppen indtil Cauberg skal passeres en sidste gang, hvor Vollering vil prøve at lave et angreb. Lykkes det ikke, så er Lotte Kopecky med til at sprinte sejren hjem til allersidst, og det kan meget vel blive billedet på etapen. At ingen formår at lave den afgørende forcering, så en større gruppe skal sprinte om sejren til sidst. Wiebes må tænkes som en outsider, der også kan blive kastet i spil, hvis der er behov for det. 


Shirin van Anrooij hos Lidl-Trek så utrolig stærk ud som hjælper for Longo Borghini i Flandern Rundt, og her i Amstel Gold Race kan det være hendes tur til at skinne. Det kunne være frækt, hvis hun prøver at lave sit udfald allerede på Belemerberg, men det vil være farligt med afstanden mellem Belemerberg og Cauberg, men jeg har en tro på, at hendes form er så stærk, at det bliver hende, som kommer til at lave det afgørende hul til sidst på etapen. Elisa Longo Borghini kommer til at spille Elisa Balsamo-rollen fra Trofeo Alfredo Binda i 2023, så hvis van Anrooijs udfald ikke kommer til at blive afgørende, så er Longo Borghini klar til at sikre sejren for Lidl-Trek alligevel. Hun viste i midtugen, at det er hende, man skal øje med til sidst i løbet. Hun har sit store mål som Liège, men det betyder bestemt ikke, at hun ikke kan tage sejren her i Amstel Gold Race. 


Visma-Lease a Bike kaster Marianne Vos ind i bunken, der kommer med et stærkt hold bag sig. Hun beviste i Omloop Het Nieuwsblad, at på trods af sit sygdomsforløb sidste år, så er der ingen grund til at miste troen på legenden. Paris-Roubaix er overstået, og der er ingen tvivl om, at Amstel Gold Race er det helt store mål for Visma-Lease a Bike. Hvis etapeprofilerne viser sig, at den samler rytterne mere til sidst end splitter dem, så er Vos bestemt et godt bud på en etapevinder. 


Hvis der skal kigges mod outsiderne, så er det umuligt ikke at holde øje med en stærk Kasia Niewiadoma. Hun kommer med sin trofaste højrehånd Elise Chabbey, og de to vil forsøge at presse favoritterne. Hvis de kan gentage deres flotte præstation i Strade Bianche, så er der ingen grund til, at Niewiadoma ikke kan løbe med sejren i Valkenburg. Hun kommer i hvert fald til at gøre et forsøg på at lave det afgørende angreb, når de kommer til Cauberg. Spørgsmålet er, om hun har styrken til rent faktisk at ryste de andre af sig. 


I et løb som Amstel Gold Race skal man heller ikke underkende hollænder-faktoren, og Pfeiffer Giorgi er i god form for tiden. Så hun bliver kortet, som dsm-firmenich PostNL kommer til at bruge for at vise farverne frem i det hollandske landskab. Der er ingen tvivl om, at det bliver en aggressiv englænder, som på den ene eller den anden måde vil forsøge at påvirke løbet. 

 

Dossards bud på en vinder
Shirin van Anrooij


Danskervinklen
Cecilie Uttrup Ludwig kommer ikke ind til Amstel Gold Race i god form. Hun styrtede i Omloop Het Nieuwsblad og brækkede korsbenet. Hun har ikke kørt et cykelløb siden, så derfor bør forventningerne også tilpasses det. Hun kommer til at se, om hun kan yde nogen som helst hjælp til Amber Kraak formentlig. Hvis det viser sig, at hun har gode ben, så vil intet taktisk holde hende fra at se, hvor langt hun kan følge med, men det er ikke i år, at der skal være håb om en dansk Amstel Gold Race-sejr. 
Solbjørk Minke fra Uno-X er med i løbet, og hun bliver spændende at følge. Hun gjorde rigtig god figur i midtugen, og hun skal bygge videre på sin gode form. Den unge Alberte Greve er også til start for sit Lotto-Dstny. Det bliver danskerens første Amstel Gold Race. 

 

*Opdatering: Cecilie Uttrup stiller ikke til start i årets Amstel Gold Race.


Hvor vises det?
Kvindernes Amstel Gold Race kan ses på Tv2 Sport X fra 12.50 og på Eurosport fra 13.00

Dossards vinderbud
Shirin van Anrooij

Seneste cykelnyheder

Optakt: Schweiz Rundt 2024
Optakt: Schweiz Rundt 2024
Her er danskernes Tour de France-chancer
Her er danskernes Tour de France-chancer
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Kæmpe skifte til UAE
Kæmpe skifte til UAE
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Merlier fik endelig krammet på Milan
Merlier fik endelig krammet på Milan
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Vi bruger få cookies hos dossard.dk. Det er ikke farligt. Men det er nødvendigt for at udvikle dossard.dk. Vi bruger cookies til føre statistik og tilpasse reklamer til vores brugere.