Optakt: Liége-Bastogne-Liége Femmes 2024

Thumbnail
Foto: Liege-Bastogne-Liege

Liège-Bastogne-Liège er den sidste Ardenner-klassiker. Dossard guider dig igennem kvindernes løb med den forsvarende mester Demi Vollering til start.

Man skulle tro, at Liége-Bastogne-Liége starter i Liège, men det gør vi altså ikke her. Vi starter i Bastogne. Sådan kan der altså være nogle særheder, som vi er nødt til at komme os over. 

Før man får set sig om, så er vi ved at være ved vejs ende i Ardenner-klassikerne. Det går hurtigt, og vi har i hvert fald fået en blandet pose bolsjer i år hos kvinderne. Ikke nødvendigvis altid de mest velsmagene, men vi er kommet igennem det uden at knække en eneste tand. Det er også nu, hvor vi forlader endagsløbene for at gå over til etapeløbene. Vueltaen venter lige rundt om hjørnet med start d. 28 april.

Nu er tiden kommet til Liége-Bastogne-Liége. Sidste år blev der skrevet historie i løbet, da det var her, at Demi Vollering fik sit Ardenner-hattrick. Hun viste den kæmpe styrke, hun havde, og selvom Longo Borghini fulgte med hende hen til spurten, så var det umuligt for italieneren at matche Vollering. Samme succes har Demi Vollering ikke haft i år, og hun har altså fortsat sin første sejr. På den her tid sidste år gik hun ind til løbet med 4 sejre. Er det tid til, at hun skal vippes af tronen på hele Ardenner-trioen? 

Ruten

De har forlænget ruten med 10 km, og de har smidt en ekstra bakke ind, men det er ikke det, som kommer til at blive afgørende i det her løb. Der er mulighed for, at et stærkt udbrud kommer afsted. Vi så sidste år, at Marlen Reusser kom afsted sidste år, men det lykkedes heller ikke hende at blive ude hele vejen. 

Vi skal altså hen efter 119 km for at finde vinderen af det her løb. Her har vi Cote de La Recoute, som stiger 9.5% med peaks omkring de 16%. Her starter løbet for alvor, og det er startskuddet på, at løbet skal afgøres. Efterfølgende har vi Cote des Forges og Cote de la Roche-aux-Faucons. Især sidstnævnte er som regel der, hvor løbet for alvor skal afgøres. Her finder vi enten ud af, at en af rytterne er stærkere end de andre, eller hvem der kommer til at kæmpe om sejren i en slutspurt. 

 

Hvem vinder løbet?

Lad os starte et andet sted, end vi plejer denne gang. Normalt vil vi starte med den forsvarende mester, men det ender også med at blive kedeligt at starte med at skrive: "Hun er selvfølgelig en af favoritterne, men hey hey husk lige, at hun ikke er den samme som sidste år", så det udsætter vi altså lige et af minutter. I stedet starter vi med min favorit til at vinde løbet i år.

Hos Lidl-Trek har en rytter haft en stor fed cirkel om det her løb. Den rytter er Elisa Longo Borghini. Hun var med på, at Amstel Gold Race var Shirin van Anrooijs, Fleche-Wallonne var til Gaia Realini, men de skal også være med på, at Liège-Bastogne-Liège er altså til hende. Det er det løb af Ardenner-klassikerne, som hun allerhelst vil vinde. De sidste tre udgaver har hun været med helt fremme, og hvis ikke vi havde fået en Van Vleuten-masterclass i 2022, så havde Longo Borghini altså været med til at sprinte om hver en sejr siden 2021. Hun er lige nu i sit livs form, og der er bare ingen tvivl om, at den belgiske rute passer hende utrolig godt. Spørgsmålet bliver for hende, om hun kan ryste de andre af inden en spurt, eller hvis det bliver en spurt, kan hun så vinde den? Hun er tæt på at være mit vinderbud til søndagens løb, da de ryttere som vil slå hende i en spurt, ikke er i den samme form, som hun er. Det bliver afgørende, men er det afgørende nok? Resten af Lidl-Trek-mandskabet er altså også spækket med ryttere, som kan spille en stor rolle i at give Longo Borghini-sejren. Gaia Realini havde ingen chance op ad Mur de Huy under de vejrforhold, men hun er en rytter, som man aldrig kan regne ud af et løb som Liège. Har hun rystet onsdagens løb af sig allerede? Shirin van Anrooij har været skuffende denne Ardenner-sæson, men man skal altså blot huske tilbage til Trofeo Alfredo Binda sidste år, og så har vi en grundtegning til, hvordan hun også kan vinde i denne weekend. Udover dem så har resten af holdet altså også kørt top 10-placeringer ind i Liège, så der er masser af kræfter at trække på for Lidl-Trek.

Der er intet andet som tæller for Demi Vollering og SD Worx-Protime end 1. pladsen. Hun skal redde sit forår med en sejr her, og det har hun altså gjort før. Hun er før kommet hen til Bastogne uden en eneste sejr, og så har hun alligevel vundet løbet. Hullet fra hende til de andre ryttere i toppen er lukket, men det kan ende med at være totalt ligegyldigt her, fordi det her løb passer meget bedre til hende end de andre. Hun skal bare sørge for at komme hen til spurten med ryttere som Niewiadoma, Longo Borghini og så kan hun slå dem i en spurt - også selvom hun ikke er i den bedste form. Hun slår dem altså i en spurt. Lotte Kopecky er også til start, og hun må altså være på en nedadgående formkurve. Hun fortsætter sin rolle fra Fleche-Wallonne som domestique, men altså. Hvis hun kommer med til en spurt, så vil det da være nærliggende, at hun ender med at vinde løbet. Jeg tror dog ikke, at hun ender med at komme med helt til mål. Det er hendes første udgave af løbet, så det bliver spændende at følge hende. Niamh Fisher-Black kan blive brugt på et hav af måder her, men formentlig ikke nogen, som giver hende en topplacering i løbet. Hun er blevet top 20 i de seneste tre udgaver, og det er formentlig også i det område, at hun ender i årets løb. New Zealænderen endte 2 minutter efter Niewiadoma på Mur de Huy. 

Kasia Niewiadoma fik sin forløsende sejr ved Fleche-Wallonne i midtugen, og nu skal vi så følge hende, hvor hun ikke har hele verdens pres på sine skuldre. Hun er endelig kommet af med den forbandelse, det var ikke at have vundet et løb i så mange år, men det er altså ikke i Liège-Bastogne-Liège, at hendes styrker bliver brugt bedst. Hun har ikke den samme flade spurt, som de andre favoritter har, så den eneste mulighed for, at hun kan vinde løbet er, hvis hun får slået et hul på Cote de la Roche-aux-Faucons, og det virker ikke så sandsynligt for mig. Hun er bookmakernes tredje største favorit, og det er for mig en smule at overvurdere hendes form - på trods af den flotte sejr i midtugen. Det er umuligt at sige Niewiadoma, hvis man ikke nævner Elise Chabbey bagefter. Hun har været godt kørende, og der er ingen grund til at tænke, hun ikke er helt med fremme i dette løb også. Den mest spændende rytter fra Canyon//SRAM er Soraya Paladin, da hun har en god spurt, men der er en større sandsynlighed for, at det her bliver et ganske anonymt løb for Canyon//SRAM, end at de kommer til at dominere det. 

AG Insurance-Soudal har en Ashleigh Moolman-Pasio, som har 4 top 10-placeringer i løbet. Hun kan gøre, hvad hun vil i løbet, men det mest realistiske scenarie for hende er, at hun kan komme med op over hver en stigning her, men at hun simpelthen ikke har spurten med mindre, at det er den perfekte gruppe, hun sidder sammen med til sidst. 

Marianne Vos stjal Amstel Gold Race, og selvom hun aldrig har vundet Liége-Bastogne-Liége, så er der ingen grund til at regne hende ude af det i år. Spørgsmålet er, om hun kan komme med op over stigningerne og så være med i en spurt til sidst. Hvis hun kan det, så vil hun være en af favoritterne til at vinde. Visma-Lease a Bike har også Riejanne Markus, som har helt frie tøjler i forhold til at gå efter sejren, og hun kommer til at gå efter den. Hvis hun formår at komme med til mål, så er hun måske den største outsider til at vinde, fordi hun kan rent faktisk vinde i en spurt. 

Pauliena Rooijakkers kan sagtens fortsætte sin gode form. Hun er en af de stærkeste klatrere lige nu, så vi kommer formentlig til at se en aggressiv Rooijakkers, men det er nok mere realistisk med en top 10-placering for hende, end det er med en sejr, da hun simpelthen ikke passer til en flad spurt. Her vil det være et mindre mirakel, hvis hun går hen og vinder den. 

Vi kan lige så stille tage danskervinklen her under, hvem der egentlig vinder løbet. Alberte Greve er taget tilbage til Danmark, men Solbjørk Minke Anderson er stadig i Belgien, og selvom hun ikke vinder løbet, så vil det være en skam ikke at nævne hende her, fordi stigningerne i Liège-Bastogne-Liège passer egentlig godt til hende, og hun har vist, at hun sagtens kan få et godt resultat. Kan hun køre hen omkring en top 20-placering ved søndagens løb? Der er ingen grund til at blive overrasket, hvis hun er med langt fremme. Uno-X har også Katrine Aalerud, som var rigtig godt kørende i Fleche-Wallonne, og hun vil håbe, at hun kan tage den form med over til den sidste Ardenner-klassiker. 

FDJ-Suez har så mange ryttere med, der har en chance, at det er umuligt at vide, hvem man skal tro på, og hvor man skal starte. Grace Brown har to 2. pladser i løbet, og hvis heldet havde været på hendes side, så havde hun formentlig vundet det på nuværende. Hendes form er ikke god, og det vil kræve noget ekstraordinært, hvis hun skal lave et resultat her. Marta Cavalli er i fin form, men hun er simpelthen ikke stærk nok til at være med helt fremme. Evita Muzic bliver bedre og bedre for hvert år, og hun kommer altså ovenpå en 4. plads i Fleche-Wallonne. Hun kommer til at sidde med helt fremme, men den med størst vinderchance hos FDJ-Suez er formstærke Amber Kraak

 

Dossards bud på en vinder

Demi Vollering

 

Hvor vises det?

På Tv2 fra 16.45 og på Eurosport 1 fra 16.55

Dossards vinderbud
Demi Vollering

Seneste cykelnyheder

Optakt: Schweiz Rundt 2024
Optakt: Schweiz Rundt 2024
Her er danskernes Tour de France-chancer
Her er danskernes Tour de France-chancer
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Kæmpe skifte til UAE
Kæmpe skifte til UAE
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Merlier fik endelig krammet på Milan
Merlier fik endelig krammet på Milan
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Vi bruger få cookies hos dossard.dk. Det er ikke farligt. Men det er nødvendigt for at udvikle dossard.dk. Vi bruger cookies til føre statistik og tilpasse reklamer til vores brugere.