Optakt: Liege-Bastogne-Liege 2024

Thumbnail
Foto: Li

Forårets sidste store klassiker venter. I Dossards optakt guides du igennem løbet, der desværre er uden den forsvarende vinder, Remco Evenepoel.

Ardennerugens sidste løb køres denne søndag. La Doyenne - Liege-Bastogne-Liege - er på programmet. Det lange udmarvende løb er altid en hård affære. Løbet adskiller sig fra de små, korte stigninger i Amstel Gold Race, da stigningerne her i Belgien er længere og mere udmarvende.

Ruten:

Ruten strækker sig over lidt over 250 kilometer fra Liege til Bastogne og tilbage til Liege. Det er i løbets sidste 100 kilometer, at stigningerne begynder at komme, så det er her, man kan lave lidt ballade. Stigningerne fungerer som et udskilningsløb, hvor der stille og roligt bliver læsset folk bagfra.

Favoritterne

Den helt store favorit i årets Liege-Bastogne-Liege må være Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). Sloveneren har ikke kørt mange løb, men han har domineret alle dem, han har kørt, og det vidner i al fald om, at han kan finde ud af at finde formen, selv uden at køre løb. Det var jeg dog heller ikke i tvivl om ved Pogacar. Uden Vingegaard og Remco Evenepoel i feltet, er det svært at se, hvem der skal kunne matche sloveneren på stigningerne, og da han samtidigt også er meget hurtig på stregen, er han min klare favorit til at vinde Liege-Bastogne-Liege. Jeg kan se et scenarie, hvor han vinder efter et langt soloangreb, men jeg kan også se et scenarie, hvor han tager spurten. 

Der er dog også faldgruber for Pogacar. Der er ingen tvivl om at han trives godt i køligt vejr, men vejret i Belgien kan trods alt blive for køligt, som vi så det i onsdagens Fleche Wallonne. Umiddelbart er det dog ikke en risiko. Jeg ser ham som den store favorit.

Hvem skal så udfordre ham? Der er en række ryttere, der kan gøre det, men fællesnævneren for alle dem, er at det kræver en god dag. Jeg har det lidt ambivalent med Tom Pidcock (Ineos), for det er jo klart og tydeligt for enhver, at han er en glimrende rytter. Det er også tydeligt, at han er blevet bedre på længere stigninger i de senere år, og dermed har givet lidt slip på sin accelerationsstyrke. Men det er sandelig også tydeligt, at han er ustabil - man ved aldrig rigtigt hvilken Pidcock man får. Han sejrede i Amstel Gold Race og han blev nummer to i det her løb sidste år. Det bør tale for en ny god præstation for Pidcock. Men jeg er varsom med at tro helt og holdent på ham.

Jeg tror også fortsat meget på Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), der også selv har en stor tro på sig selv. Han har udtalt, at han ser sig selv køre på et podie her, og jeg er egentligt enig - deraf hans placering i optakten. Han fik ikke noget resultat med hjem fra Amstel Gold Race og i Fleche Wallonne frøs han ud af løbet. Men vi ved fra Baskerlandet Rundt at formen er der. Jeg kunne frygte, at han mistede noget mentalt efter Fleche Wallonne, men det virker i bund og grund ikke til, at Skjelmose er nem at skubbe ud af kurs mentalt. Det er et løb, der passer ham fint.

Jeg har været ret vild med Maxim van Gils (Lotto-dstny) i denne sæson, og han hentede senest en tredjeplads i Fleche Wallonne. Han mangler at få den store, forløsende sejr, men han kommer tættere og tættere på, og jeg er meget imponeret over at han har holdt den kørende siden Strade Bianche. Jeg har nemt ved at se et godt resultat, men svært ved at se en sejr her.

Og så er der Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), der har haft en god optakt siden Amstel Gold Race. Jeg tror særligt, han jublede i onsdags, da han så hvordan rivalerne led én efter én i Fleche Wallonne, mens han sad i Spanien og nød vejret. Men selvom han har haft en god optakt og føler sig genopladet, så tror jeg alligevel, at han får svært ved at følge Tadej Pogacar på stigningerne i dette løb. Og fair nok - det har de fleste jo. Men Mathieu van der Poel er lidt større end de øvrige navne på denne liste. Det vil kræve en rigtig god dag, før han kan overleve til målstregen med de bedste. Han har dog kørt løbet én gang tidligere, og her blev han nummer seks. Det var dog i corona-året 2020, hvor løbet blev kørt i starten af oktober. Her byggede han formen anderledes op.

Jeg har også været ret imponeret over Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) i denne sæson. Han vandt en etape i Paris-Nice og blev nummer fem på Mur de Huy i Fleche Wallonne. For et år siden blev han nummer tre i løbet. Han er god til at angribe i finalerne. Det er ikke altid det er med stor succes, men han er ikke bange for at prøve, og generelt er det er godt tegn.

Stephen Williams (Israel-Premier Tech) vandt Fleche Wallonne, og med lidt god vilje kunne han sagtens have manøvret sig højere op på denne liste. Jeg har det dog lidt med Williams, som jeg har det med Pidcock: Rigtig god på sine bedste dage, men ganske ustabil. Det er blevet bedre i år, men det er ikke givet, at han rammer en god dag på søndag.

Liege-Bastogne-Liege er et løb, hvor mange ryttere kommer til uden at have kørt hverken Amstel Gold Race eller Fleche Wallonne, men alligevel klarer sig godt. En rytter, der kunne gøre det i år, er Alexey Lutsenko (Astana), der vandt Il Giro d'Abruzzo. På papiret er han jo egentligt skræddersyet til det her løb, men i seks udgaver har han kun gennemført løbet to gange - og hans bedste placering faldt i 2021, hvor han blev nummer 89. 

På papiret er det også et godt løb for Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe). Han leverede solide resultater i både Paris-Nice og Catalonien Rundt, men efterlod jo ikke for alvor et godt indtryk nogen steder. Det er dog en klassiker, han bør kunne levere i.

Kevin Vauquelin (Arkea) imponerede med andenpladsen i Fleche Wallonne. Formen er der. Jeg tvivler bare på at han er specielt god til den lange distance.

En rytter som Ben Healy (EF) har set ret stærk ud, men i Amstel endte han som hjælperytter, mens han i Fleche Wallonne fik brugt sit krudt alt for tidligt. Måske skal han køre det her løb lidt anderledes. EF råder dog også over Richard Carapaz, og selvom en 13. plads i Fleche Wallonne  på papiret ikke imponerer, så var jeg alligevel overrasket over at han sad med i det vejr.

Egan Bernal (Ineos)? Ja, hvorfor ikke. Sejren bliver svær, men Bernal har stille og roligt i gang i en genrejsning af karrieren, og tredjepladsen i Catalonien Rundt er lovende for colombianeren. Det er første gang, han deltager i Liege-Bastogne-Liege, men jeg vil ikke blive overrasket, hvis han kører en top10-placering hjem. 

Der er også ryttere som Tiesj Benoot (Visma), Marc Hirschi (UAE Team Emirates) og Benoit Cosnefroy (Decathlon-Ag2r), der har set stærke ud. Jeg tror mest på førstnævnte og mindst på sidstnævnte. Cosnefroy har aldrig fået det til at spille i Liege-Bastogne-Liege.

Set med danske briller på, glæder jeg mig til Andreas Kron (Lotto-dstny), der meldte at formen var god efter Amstel Gold Race. Han ender nok med at skulle ofre sig for Maxim van Gils, men jeg tror, han ville kunne komme med langt ind i finalen i dette løb. 

Det er dog en åben affære - og jeg kan se mange flere ryttere kæmpe med om podiet. De ovenstående ryttere er dog dem, jeg vurderer, der har en realistisk, om end i nogle tilfælde mikroskopisk, chance for at vinde løbet.

Dossards vinderbud
Tadej Pogacar

Seneste cykelnyheder

Optakt: Schweiz Rundt 2024
Optakt: Schweiz Rundt 2024
Her er danskernes Tour de France-chancer
Her er danskernes Tour de France-chancer
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Kæmpe skifte til UAE
Kæmpe skifte til UAE
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Merlier fik endelig krammet på Milan
Merlier fik endelig krammet på Milan
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Vi bruger få cookies hos dossard.dk. Det er ikke farligt. Men det er nødvendigt for at udvikle dossard.dk. Vi bruger cookies til føre statistik og tilpasse reklamer til vores brugere.