Optakt: La Vuelta Femenina 2024

Thumbnail
Foto: A.S.O./Thomas Maheux

La Vuelta Femenina skyder Grand Tour-sæsonen i gang. Dossard guider dig igennem løbet i denne optakt.

La Vuelta Femenina er kommet langt siden sin fødsel som et en-dags tur igennem Madrids gader, hvor man kopierede Tour de France Femmes-modellen, fordi løbsarrangørerne skulle gøre et eller andet, og hvis man skal gøre noget, så kunne de lige så godt gøre mindst muligt. Sådan er livet stadig som en kvindelig Grand Tour, men heldigvis er vi nået derhen, hvor vi rent faktisk kan have en debat om, hvorvidt det er en Grand Tour. Før i tiden ville svaret bare være automatisk 'nej'. 

Vueltaen er også startskuddet på den næste fase af kvindernes løbskalender. Vi er kommet igennem de bakkede Ardenner, og nu er det i stedet etapeløbene, som kommer til at dominere billedet. Det er 8 etaper, hvor 

De seneste udgaver har været domineret af Annemiek van Vleuten, men den tidligere Movistar-stjerne er som bekendt gået på pension, så der skal findes en ny mester i det spanske landskab. Får hollænderne lov til at sidde på Vuelta-tronen, eller bliver den cykelgale nation væltet af pinden i år? 

 

Ruten

1. etape

2. etape

3. etape

4. etape

5. etape

6. etape

7. etape

8. etape

Hvem vinder Vueltaen?

Vi er nødt til at starte med favoritten, og der er blevet talt utrolig meget om hende i denne sæson, men Demi Vollering går ind i årets Vuelta som favoritten. Sidste års nummer 2 sluttede 14 sekunder efter Van Vleuten, og alt ligner, at hun kommer til at tage revanche. Hun er ikke den samme Vollering, som var altdominerende sidste år. Slet ikke. Hun er dog stadig klart den bedste klassementsrytter i feltet, og det er svært at komme med et overbevisende bud på, hvem der skal kunne slå hende i årets udgave. Mit bedste bud er, at det her bliver en-sidet, og det bliver en kamp for udfordrerne til at holde det spændende. Det bliver spændende, hvordan styrkeforholdet er på holdtidskørslen, fordi håbet må være, at SD Worx-Pro Time ikke kan tage tid på konkurrenterne, fordi så skal Vollering ud for at tage tid på 5. og 6. etape. Hvis hun vinder tid på favoritterne, så kan Vollering lige så stille styre slagets gang. SD Worx-Protime har et stærkt hold med Niamh Fisher-Black, Mischa Bredewold, Blanka Vas og et comeback til Marlen Reusser. Det bliver spændende at følge, hvordan Fisher-Black kommer til at blive brugt i løbet. Hvis de har total kontrol over løbet, så kan hun få noget frihed og jagte etapesejre, men hvis der er behov for det, så er hun guld værd som hjælper i bjergene for Wollering. 

Når vi kommer hen til Lidl-Trek holdet, så begynder vi at kunne tegne et billede af, hvem der kan udfordre Vollering. Gaia Realini er ikke i topform lige nu, men hendes evner til at klatre i bjergene kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved. Jeg forestiller mig allerede Realini og Vollering kæmpe om sekunderne på 8. etape. Hendes form er dog det helt store spørgsmålstegn, fordi der er ingen tvivl om, at italieneren er i spil til at vinde en Grand Tour i år. Hendes hold kommer til at hjælpe hende over holdtidskørslen, og når vi først kommer hen til anden halvdel af løbet, så er vi altså i Realini-territorie. Selv Vollering kan ikke følge med Realini i bjergene på hendes dag. Spørgsmålet er bare, om det er Vueltaen. Hendes form tyder på nej, men for cykelløbets skyld så har vi lov til at håbe, hun er der, når løbet går i gang. Det er hende af Lidl-Trek-rytterne, jeg sætter min tillid til. De har også, selvfølgelig, Elisa Longo Borghini med. Hun har haft sit mest imponernede forår til dato, men hun har også været i gang længe denne sæson. Hun skal danne one-two punch med Realini, og håbet er her, at de to sammen kan være for meget for Vollering. Hvis hun har nok el i benene, så bliver det amerikanske hold til at være med helt fremme, som de også forventer. De har bygget et erfarent hold rundt om de to samtidig med, at der er masser af enkeltstartskræfter i Bäckstedt og van Dijk.

Der er ingen, som kommer ind til La Vuelta Femenina med hovedet højere end Kasia Niewiadoma. Hun fik endelig sin sejr til Fleche-Wallonne, og den selvtillid er hun klar til at tage med over til Spanien. Hun tager til Spanien som en af favoritterne og måske den største trussel for Vollering. Det må dog siges, at generelt har Vueltaen ikke været hendes bedste løb. De sidste to år er hun sluttet på en 10. plads, og der er ingen tvivl om, at hun forventer en bedre placering i år. Sidste år viste hun i Tour de France, at hun er blandt de stærkeste i bjergene. Hun blev kun slået af Vollering op ad Tourmalet, og Niewiadoma har rykket sig markant tættere på den hollandske favorit siden Tourmalet. Hun kommer altså også med et stærkt, stærkt Canyon//SRAM-hold. Hun har Antonia Niedermaier, Ricarda Bauernfeind og Neve Bradbury til at hjælpe sig, og det er klart det stærkeste team af hjælpere i bjergene. Alle tre har evnerne til at køre top 10 i løbet, og hvis der er noget, som Canyon//SRAM er god til, så er det at få det maksimale ud af deres ryttere. De ved lige præcis, hvordan de skal udnytte taktikken, og det er et kæmpe plus for, at Niewiadoma kan vinde det hele. Det taler også for hende, at de har samlet et stærkt, ungt hold til holdtidskørslen, som bliver ført an af det unge vidundertalent Zoe Bäckstedt og den unge Justyna Czapla. 

Movistar er på etapesejr-jagt. Liane Lippert vender tilbage, men ikke som klassementsrytter. Det er hendes form slet ikke til, men hun kan kæmpe med om etapesejrene i bjergene - især hvis hun har spillet sig selv ud af klassementskampen. Hun kommer til at være uforudsigelig, da hun kun lige er kommet tilbage fra sin hofteskade. De har så også alles favorit, Emma Norsgaard, som kommer til at være det spanske holds bedste bud på at få en etapesejr, hvilket helt bestemt bliver deres mål. Holdet er vant til succes i Vueltaen, og presset kommer til at være på Norsgaards skuldre i forhold til at hive det hjem. Hun blev nr. 2 på en Vuelta-etape sidste år.

Det her kan også blive Kim Cadzows præsentation på den store scene. Hun kommer med stor selvtillid efter en 6. plads til Liège-Bastogne-Liège, og hun har et ekstra gear, når det bliver rigtig stejlt og modbydeligt. Hun kommer til at sidde med længe på sidste etape, og hun er en af mine favoritter til at tage den. Det bliver spændende, hvor meget hun kan være med, og om hun kan true klassementet i år. Det kan muligvis virke et år for tidligt for den unge kiwi, men man skal aldrig sige aldrig med hende. Det kan sagtens være året. De har også Veronica Ewers, som altså blev nr. 4 i sidste års Giro, og som tidligere har kørt top 10 i Tour de France. De to kommer til at være et formidabelt one-two punch for EF Education-Cannondale. 

FDJ-Suez har formentlig Evita Muzic med (vi har ikke fået deres officielle trup), og hun er en dygtig klassementsrytter. Hun blev nr. 6 sidste år, og hun beviste en masse ved at være 'best of the rest' på Lagos de Covadonga. Problemet for hende bliver, at hun kommer til at tabe tid på holdtidskørslen, og så skal hun bruge energi på at indhente det samt at hun simpelthen ikke har noget stærkt hold til at hjælpe hende. Hun skal overleve den første halvdel af etaperne, og hvis vi så kommer hen til 5. etape uden, at hun har tabt alt for meget tid, så kan hun pludselig byde sig til, når stigningerne tager fat. 

En anden franskmand i feltet er Juliette Labous, som selv har været ude for at sige, at hun går efter podiet. Hun har ikke så mange løbsdage i benene, men hun har brugt den sidste måned i højdetræningslejr, så hun kan komme i en strålende form, hvor hun overrasker og muligvis er med til at kæmpe om en podieplacering. Hun blev top 10 i alle Grand Tours sidste år, så der er ingen tvivl om hendes stabilitet. Nu skal hun bare tage det ekstra lag på. 

Det kunne være stort, hvis Ashleigh Moolman slutter sin karriere af med et podie i Vuelta. Hun er stabiliteten selv, så selvom podiet måske bliver for stor en udfordring, så kommer hun helt sikkert til at være med i bjergene. Hun skal bare overleve holdtidskørslen,og så bliver en top 10-placering helt sikkert inde for rækkevidde. 

 

Dossards bud på det samlede klassement

1. Demi Vollering

2. Kasia Niewiadoma

3. Gaia Realini

 

Spændende unge ryttere at holde øje med

Når der tales om spændende unge ryttere, så kommer vi ikke udenom Zoe Bäckstedt, som også er nævnt tidligere i optakten. Hun får sin Grand Tour-debut på søndag, og selvom hun er taget med i truppen for at bidrage med sine enkeltstartsevner og for at lære, så må man aldrig nogensinde regne hende ude. Der kommer etaper, hvor hendes navn bliver nævnt om og om igen, fordi hun har så meget talent og så meget vilje til at vise det frem, at hun på et tidspunkt kommer til at sidde med helt fremme på en etape. Det kan også være, at det ender med at give hende en etapesejr i sin debut. Justyna Czapla, også fra Canyon//SRAM, kan få en stor rolle i at hjælpe Niewiadoma, og det bliver spændende, hvordan hun bliver brugt, og hvor længe hun kan sidde med på de stejle etaper.  

Nienke Vinke er med på Team dsm-firmenich PostNL-holdet for at lære og for at hjælpe Labous, men hvis der skulle opstå en situation, hvor Labous har kørt sig ud af podiedrømmene, så skal man ikke dømme Vinke ude for at køre med i bjergene. Hun er kun 19 år gammel, så det er alt for tidligt for hende at tænke på klassement, men hun er fremtidens klassementsrytter, og alt hvad hun kan få med fra denne Vuelta, vil være guld værd i erfaring for hende.  

Dossards vinderbud
Demi Vollering

Seneste cykelnyheder

Optakt: Schweiz Rundt 2024
Optakt: Schweiz Rundt 2024
Her er danskernes Tour de France-chancer
Her er danskernes Tour de France-chancer
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Optakt: Criterium du Dauphine 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Rutebeskrivelse: Tour de France 2024
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Kan Tadej Pogacar gøre det? Så svært er det at vinde Giro-Tour-double
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Cecilie Uttrup kan ende hos SD Worx-Protime
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 21. etape af Giro d'Italia 2024
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Tadej Pogacar sætter punktum for en fabelagtig Giro
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Dossard vil opruste før Tour de France - skal du med?
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 20. etape af Giro d'Italia 2024
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Snu italiener snyder alle favoritudbryderne
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Jayco AlUla indrømmer, at den er gal med sprinter
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Ærlig sprinter: Merlier og Milan var for stærke
Kæmpe skifte til UAE
Kæmpe skifte til UAE
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
Optakt: 19. etape af Giro d'Italia 2024
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
FDJ-Suez tæt på at hente fransk stjerne
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Pogacar sigter efter lørdagens etape
Merlier fik endelig krammet på Milan
Merlier fik endelig krammet på Milan
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Contador opfordrer Pogacar til at gå efter hattricket
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Tysk etapevinder: Håber det er starten på en stor karriere
Vi bruger få cookies hos dossard.dk. Det er ikke farligt. Men det er nødvendigt for at udvikle dossard.dk. Vi bruger cookies til føre statistik og tilpasse reklamer til vores brugere.